Toast literair 2021, met Jan Pauwels

Verslag van de online Toast literair van zondag 24 januari

Jan Pauwels over zijn roman “Zwarte kappen” voor het Davidsfonds

Weet u wie de zwarte kappen zijn? Geen motorbende of onbekende punkgroep, maar wel de broeders Alexianen, die in het zeventiende-eeuwse Gent de doden begroeven. Op basis van authentieke archiefdocumenten schreef Jan Pauwels (°1975) de historische romen “Zwarte Kappen”, zijn tweede na “Gekroonde hoofden” uit 2018 (allebei uitgeverij Davidsfonds).

Voor een vijftigtal leden van het Davidsfonds en andere geïnteresseerden gaf de auteur op 24 januari wat inzicht in zijn keukengeheimen. Hoe hij op een veiling een oud en beduimeld drukwerkje kocht, en zo de plot voor zijn eerste roman bedacht. Wat de archieven van de kerkelijke rechtbanken hem leerden over het soms rauwe en soms luxueuze leven in het Vlaanderen van de baroktijd. Hij vertelde niet enkel over de documenten, maar kon ze ook tonen op het computerscherm – want elk nadeel heb zijn voordeel, zelfs als je door corona de culturele evenementen online moet bijwonen.

Tot slot nog een uitsmijter: tien jaar lang was Jan Pauwels woordvoerder van verschillende ministers in de Wetstraat. Daar moest hij snel kunnen reageren, twitterberichten opstellen en antwoorden in korte quotes – en ontdekte hij de charmes van het ”trage schrijven”, het onderduiken in bronnen en documenten, om vervolgens langzaam een eigen verhaallijn te ontwikkelen. Dat traag niet saai hoeft te zijn, heeft hij ons alvast overtuigend duidelijk gemaakt.